Return to site

Smart Food Alliance zet zich in tegen voedselverspilling

September 7, 2021

Deze week is de Verspillingsvrije Week. Voedselverspilling is niet alleen zonde van het eten, maar het draagt ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Minder voedsel verspillen betekent bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en voldoende goed en gezond voedsel voor een groeiende wereldbevolking. De komende negen jaar moet voedselverspilling met de helft worden teruggedrongen. Natuurlijk willen wij daar als Smart Food Alliance een steentje aan bijdragen.   

Een aantal voorbeelden van onze leden: 

Kipster: De kippen van Kipster eten speciaal ontwikkeld voer van resten uit, bijvoorbeeld, grote bakkerijen. Zo dragen ze bij aan een beter milieu en gaan ze verspilling tegen. De haantjes van Kipster worden gebruikt voor kipproducten. In september organiseert de Smart Food Alliance een bijeenkomst bij Kipster voor haar leden over het sluiten van kringlopen.   

Nature’s Pride wil voedselverspilling tot een minimum beperken in de hele keten. Van productie op het land, tot transporten bij de consument. Met de nieuw geïntroduceerde de Apeel technologie geeft Nature’s Pride avocado’s een extra laagje om de schil, waardoor de houdbaarheid van avocado’s wordt verlengd. Een innovatieve manier voor een langere houdbaarheid.   

PeelPioneers is de schillenboer van de 21ste eeuw. PeelPioneers verwerkt sinaasappelschillen die overblijven bij het maken van vers sap tot functionele ingrediënten die weer worden toegepast in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Hiermee blijft niks van de sinaasappel onbenut. 

Hessing Supervers en Brightlands CampusGreenport Venlo gaan samenwerken aan innovatieve oplossingen om verse groente langer houdbaar te maken, voedselverspilling tegen te gaan en nieuwe duurzame verpakkingsmaterialen te ontwikkelen. Frank Hessing kijkt uit naar de samenwerking met Brightlands: "Bij ons draait alles om vers en het is elke dag weer topsport om onze verse en gezonde groenten snel en goed bij onze klanten te krijgen. De houdbaarheid van verse producten is voor onze klanten ontzettend belangrijk, omdat het verspilling voorkomt en de omzetkansen vergroot. We zoeken daarom continu naar mogelijkheden om de houdbaarheid te verbeteren. Samen met Brightlands kunnen we onze kennis op dat gebied vergroten en innovatieve oplossingen bedenken."

Hutten Catering starte het initiatief 'de Verspillingsfabriek' om ook de laatste restjes voedsel te verwerken tot waanzinnig lekkere culinaire hoogstandjes. Zo worden bijvoorbeeld de kopjes, kontjes en kapjes van tomaten en paprika’s voor een eerlijke prijs gekocht. De Verspillingsfabriek maakt daar dan weer heerlijke soepen en sauzen van.    

Voedselbanken: Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland leven onder de armoedegrens. Door voedseloverschotten te delen hoeft niemand in Nederland honger te hebben. De voedselbanken helpen ruim 160.000 mensen en redden op deze manier voor 74 miljoen euro aan verspild voedsel.   

PLUS Supermarkten informeert de consument actief over het verminderen van voedselverspilling omdat de meeste voedselverspilling bij de consument plaatsvindt. Zo worden er in het tijdschrift Boodschappen, het magazine Genieten en op onze website veel tips gegeven om voedselverspilling te voorkomen. Producten die tegen hun houdbaarheidsdatum aanzitten worden in de winkel afgeprijsd (door 94% van de winkels). Diverse PLUS ondernemers maken gebruik van de app ‘Afgeprijsd’ van NoFoodWasted ensteeds meer ondernemers sluiten zich aan bij het initiatief ‘Too Good To Go’. 

Over de Smart Food Alliance

De Smart Food Alliance is een business netwerk van CEO’s en directieleden van succesvolle middelgrote koploperbedrijven uit de agrofoodsector die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem: gezond, circulair en klimaatneutraal, voor een eerlijke prijs. De Smart Food Alliance organsieert bijeenkomsten om van elkaar te leren over onderwerpen zoals voedselverspilling.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Lisa Bottema (06-34203367).