Return to site

Koplopers uit de agrofoodsector vragen aandacht voor een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem in het regeerakkoord

July 6, 2021

Veertig innovatieve agrofoodbedrijven uit de Smart Food Alliance vragen in een brief aan de formateurs meer aandacht voor een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem. De Smart Food Alliance is een stichting waarin bedrijven (gezamenlijk) de slag naar een nieuwe, groene economie maken.

Voor de Smart Food Alliance is het duidelijk: alleen in samenwerking met de overheid kunnen we een beter voedselsysteem realiseren. De overheid moet krachtig en gericht in actie komen voor coherent voedselbeleid. Hiertoe heeft de Smart Food Alliance een tienpuntenplan opgesteld.

De Smart Food Alliance ziet een belangrijke rol voor de politiek om in de komende kabinetsperiode een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem te realiseren,” aldus voorzitter Marcel Schuttelaar. “Deze bedrijven zijn elk op hun eigen manier pionier van het nieuwe voedselsysteem en vragen hiervoor aandacht van de politiek.

De Smart Food Alliance vraagt in haar tienpuntenplan:

Coherent voedselbeleid:

1. Kom met een Deltaplan Voedsel en een Deltacommissaris om voedselbeleid te coördineren.

2. Faciliteer een krachtige regierol voor middelgrote bedrijven.

3. Stel voedselvoorziening, ook in tijden van crisis, zeker met veerkrachtige voedselketens.

Duurzame en klimaatneutrale voedselproductie:

4. Maak duurzame voedselproductie de norm.

5. Financier transitiesubsidies voor het agrofoodbedrijfsleven.

6. Creëer experimenteerruimte voor innovatieve bedrijven.

7. Stimuleer duurzame voedselproductie met maatregelen voor stikstofreductie.

Zet in op gezonde voeding voor een gezonde samenleving:

8. Implementeer een financiële stimulans voor het eten van groenten en fruit.

9. Stel richtlijnen op voor een gezonde voedselomgeving.

Een eerlijke prijs voor voedsel:

10. Sluit een convenant voor eerlijke en inclusieve voedselprijzen.

Voedsel nu op de politiekeagenda

We moeten toe naar een voedselsysteem waarin we slim omgaan met onze hulpbronnen en kennis. Waarbij we nieuwe technologieën inzetten om toekomstbestendige business te ontwikkelen,” vindt Marcel Schuttelaar. De veranderingen in de agrofoodsector gaan ongekend hard: “De politiek moet een stip op de horizon zetten en heldere spelregels scheppen voor boeren, producenten/handel en consumenten.

Heeft u hier vragen over of wilt u meer weten over de Smart Food Alliance, dan kunt u contact op nemen met: Marcel Schuttelaar | T: 070 318 44 44 | E: marcel.schuttelaar@smartfoodalliance.nl