Return to site

Smart Food Alliance blij met besluit Nutri-Score

Vandaag, donderdag 28 oktober, tijdens de VWS-persconferentie kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis aan dat Nederland het voedselkeuzelogo Nutri-Score zal invoeren. Nederland volgt daarmee landen als Frankrijk, Duitsland en België die eerder al voor Nutri-Score kozen. Voordat Nutri-Score echt geïntroduceerd kan worden gaat een wetenschappelijke commissie aan de gang om Nutri-Score op internationaal niveau verbeteren.

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat consumenten helpt om de gezonde keuze, de makkelijke keuze te maken. Daarnaast kan het logo voor bedrijven ook een belangrijke prikkel zijn om gezondere producten op de markt te brengen. Veel bedrijven in de Smart Food Alliance zijn daarom voorstander van Nutri-Score.

De staatssecretaris was erg blij met het enthousiasme van veel bedrijven om het logo in te voeren.

Door te kiezen voor een systeem dat door steeds meer Europese landen omarmd wordt, helpt de staatssecretaris om ook voor bedrijven de gezonde keus, de makkelijke keus te maken. Wel vraagt de Staatssecretaris om geduld van het bedrijfsleven, omdat Nutri-Score officieel pas vanaf medio 2021 in Nederland gevoerd mag worden. Eerst moeten de criteria van Nutri-Score verbeterd worden, zodat deze beter aansluiten op de Nederlandse Schijf van Vijf.

Vanuit voedingskundige kant was er kritiek op Nutri-Score. Het logo sluit niet volledig aan op de Nederlandse Schijf van Vijf en kan daarom verwarring zaaien onder consumenten. Ook de Smart Food Alliance ziet dat het logo niet perfect is. De beslissing van Paul Blokhuis om een internationale wetenschappelijke adviescommissie in te stellen wordt daarom door de Smart Food Alliance volledig ondersteund.

Wij hopen dat de commissie voortvarend te werk gaat en dat het systeem achter Nutri-Score nog verder verbeterd wordt. Voor de Smart Food Alliance is het belangrijk dat Nutri-Score zo spoedig mogelijk realiteit wordt.

Deelnemen aan de Smart Food Alliance

De Smart Food Alliance is een business netwerk van CEO’s en directieleden uit de agrofoodsector. Het zijn leiders van succesvolle middelgrote koploperbedrijven uit de agrofoodsector die bereid zijn hun ‘nek uit te steken’. Zij zetten zich in voor een toekomstbestendig voedselsysteem: gezond, circulair en klimaatneutraal, voor een eerlijke prijs.

Wilt u meer informatie over de Smart Food Alliance? Neem dan contact op met Lisa Bottema (06-34203367).

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK