Return to site

Smart Food Alliance monitor COVID-19

Politieke monitor

March 21, 2020

Voor iedereen, over de hele wereld, zijn dit bijzondere tijden. Wij weten dat agrofood-bedrijven, vaak dag en nacht, worstelen om de coronavirus-uitbraak het hoofd te bieden. Voor bedrijven die lid zijn van de Smart Food Alliance volgen wij politiek en beleid. Onze politieke monitor is ditmaal volledig gewijd aan COVID-19. Deze monitor delen wij graag met u.

Wij wensen alle ondernemers in de agrifood sector veel sterkte in deze tijd!

Met vriendelijke groet, ook namens Suzanne van der Pijll, Casper Zulim de Swarte, Lisa Bottema en Caitlin Hafkamp,

Marcel Schuttelaar

Initiatief voor Foodservice: etenover.nl

Henri doet mee aan een nieuw initiatief om horeca en met name leveranciers overeind te houden in deze zware tijden. Zie hier een mooi fragment waarin Ad van Olphen van Henri vertelt over de impact
van het coronavirus op zijn bedrijf.

Etenover.nl is een tijdelijke marktplaats waarin horecaondernemers & leveranciers hun onverkochte voorraad direct kunnen aanbieden aan de consument. Het doel van etenover.nl is alle partijen in de
voedselketen zo veel mogelijk overeind te houden.

Naast etenover.nl zijn er meerdere initiatieven die de horeca een steuntje in de rug willen geven, bijvoorbeeld Help de Horeca en Horeca Samen Sterk . Maar niet alleen de horeca wordt hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus . Ook lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca hebben het nu erg zwaar. Daarom roept Support Your Locals heel Nederland op om lokale producenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen.

Kamervraag over Voedselbanken

Minister Carola Schouten (LNV) en staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) bezochten donderdag 19 maart de Voedselbank Leiden om vrijwilligers een hart onder de riem te steken.
Het thuisblijven van veel vrijwilligers , het hamsteren in supermarkten en een groeiende vraag naar voedselpakketten zorg en voor een enorme druk op de Nederlandse Voedselbanken. De Voedselbank
Haaglanden heeft het ui t leveren van pakketten helemaal opgeschort.

Wij hebben het bestuur van Voedselbank Haaglanden geadviseerd voedselbonnen uit te delen aan haar klanten . Deze worden betaald door de gemeente en hiermee kunnen klanten boodschappen kopen in de reguliere winkels. Over drie weken hoopt de Voedselbank Haaglanden leveringen weer te kunnen hervatten.


Ook de Tweede Kamer deelt deze zorgen en stelt Kamervragen aan de Minister en Staatssecretaris van SZW: “Bent u bereid de voedselbanken noodsteun te geven nu zij in de problemen komen?
Komt u over de brug met 9 miljoen euro, zoals door hen gevraagd?”

Overheid, COVID-19 en ondernemers

Voor ondernemers verandert er de komende weken veel. De overheid heeft al een aantal maatregelen genomen om ondernemers te steunen. Mogelijk volgen er nog meer.

Overzicht van de maatregelen voor ondernemers:

  • Arbeidstijdverkorting
  • Versoepeling uitstel van belasting betalen
  • Verruiming garantie van ondernemingsfinanciering
  • Compensatieregeling horeca
  • Noodvergunningen laad- en lostijden

De overheid heeft een aantal speciale websites voor ondernemers. Hier kunt u de meest actuele informatie vinden over de maatregelen die nu worden genomen ter bestrijding van de uitbraak van het coronavirus.

Veranderend eetpatroon China

De eerste consumentenonderzoeken uit China laten veranderingen in het eetpatroon zien. Er is daar beduidend minder vlees geconsumeerd in de afgelopen maanden en meer groenten en fruit.

In een poging de weerstand op te schroeven, liet men vlees massaal staan, terwijl vers fruit en verse groenten juist populairder werden: de consumptie van groenten en fruit steeg met respectievelijk 40%
en 37%, de consumptie van vers vlees en vis/zeevruchten nam af met respectievelijk 34% en 59%. Doordat consumenten toch hun eiwitten willen binnenkrijgen, steeg de consumptie van eieren en
zuivel wel flink, respectievelijk met 35% en 33%.

Column Suzanne van der Pijll: Het Coronavirus, een megacrisis zoals we niet eerder meemaakten

De coronavirus-uitbraak houdt ons allemaal bezig. Het raakt onze gezondheid, en die van onze dierbaren. Onze economie en bedrijven. De impact is enorm. Met recht een megacrisis.
In de afgelopen 25 jaar hebben we bij Schuttelaar & Partners tal van crisissen bij voedingsmiddelenbedrijven meegemaakt en meegedraaid in het crisisteam. Soms vanaf het begin, vaak ook ingevlogen op een later moment. Onze taak is het om mee te denken over de strategie en om de communicatie in- en extern vorm te geven en uit te voeren. We gebruiken daarvoor draaiboeken, crisistrainingen en volgen een vast stramien.

Bij zo’n megacrisis als de coronavirus-uitbraak op dit moment is, werkt geen enkel draaiboek meer. De situatie is bijna dagelijks anders en de strategie van gisteren werkt morgen niet meer. En in geen enkele training is een crisis van deze omvang te vatten.

Toch, vanuit onze jarenlange ervaring een aantal suggesties …

Lees hier verder

Agenda Tweede Kamer

De volgende debatten stonden gepland. Het is onzeker of deze debatten doorgaan, wij houden dit voor uin de gaten.

  • Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
  • De noodzaak om natuurherstel te combineren met het weer op gang brengen van de economie
  • Europese Green Deal
  • Het lot van jonge dieren in de zuivelketen
  • Een tienstappenplan natuurinclusieve kringlooplandbouw
  • De vergoedingen voor vergroening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU
  • De Europese klimaatwet

Over de Smart Food Alliance

De Smart Food Alliance is een business netwerk van CEO’s en directieleden van succesvolle middelgrote koploperbedrijven uit de agrofoodsector die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem: gezond, circulair en klimaatneutraal, voor een eerlijke prijs. Zij zijn bereid hun ‘nek uit te steken’, zelfstandig en gezamenlijk.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Lisa Bottema (06-34203367).